<--- Terug

Touch for Health

De methode die ik hiervoor gebruik is Touch for Health, wat letterlijk 'aanraken voor gezondheid' betekent. Dit is een holistische methode die spiertesten gebruikt om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in het lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans kan worden hersteld. Onbalansen kunnen worden veroorzaakt door vele factoren o.a. structurele, emotionele of chemische (voeding, medicijnen).Touch for Health maakt gebruik van een combinatie van Oosterse concepten (zoals de leer van de vijf elementen, meridianen) en Westerse kennis (zoals (neuro)fysiologie, psychologie, spierspanning analyse). De spiertesten worden via aanrakingen gedaan en met kleding aan.

Touch for Health is eind jaren 60 door de Amerikaanse chiropractor John Thie ontwikkeld vanuit de Toegepaste Kinesiologie (dit betekent: de leer van de beweging). Deze geneeswijze komt voort uit diverse holistische tradities, met name de Chinese Geneeskunst en Acupunctuur en de Chiropraxie. In deze tradities worden pijn, ziekte en ongemak gezien als symptomen van een onbalans of blokkade van de vitale energie of levenskracht van de persoon.
De stress die onbalansen in ons energiesysteem kan veroorzaken werkt in op drie belangrijke lichaamsgebieden:

  1. Structuur (anatomie): organen, botten, gewrichten, spieren etc.
  2. Chemie (fysiologie): voeding, medicijnen, allergieën, luchtvervuiling etc.
  3. Emotie (psychologie): onze emoties en gevoelens.
Een verstoring in het ene gebied werkt door op andere gebieden en beïnvloedt dus de persoon als geheel. Om 'in balans te zijn' moeten deze drie gebieden energetisch goed doorstromen. Dit wordt getest met behulp van spiertesten.